Dikobraz srstnatonosý

8. dubna 2007 v 18:34 |  Dikobraz

Dikobraz srstnatonosý


Domovem dikobraze srstnatonosého je jihovýchodní a centrální Asie. Objevíte ho i ve státech Indie, Nepál, Bhútán, Bangladéš, Srí Lanka, Pákistán, Izrael a Saudská Arábie. Je velice přizpůsobivý, obývá oblasti stepí, teplých lesů i horské oblasti Himalájí (až do výšky 2400 m).
Dikobraz je nočním, samotářským živočichem. Přes den se schovává ve své noře, jinak hledá útočiště v jeskyních nebo mezi skalami. Nora, kterou si zvíře hloubí samo, má dlouhý vstupní tunel, několik východů a obrovský vnitřní prostor. Dikobraz se dožívá v průměru 10 let, ale je zaznamenán i jedinec, který se dožil 22 let. Váží 11 - 18 kilo a dorůstá délky 70 - 90 cm (ocas 8 - 10 cm). Březost trvá 60 - 70 dní, samice je schopná mít 2 - 4 mláďata ročně. Ta se rodí s otevřenýma očima a krátkými měkkými ostny. Na těle má několik vrstev trnů - kratší a úzké vespod, na nich delší - taktéž úzké. Barva hnědá až černá s bílými pruhy, délka 15 - 30 cm. Na ocase jsou ostny bílé barvy. Kromě toho má dikobraz několik dutých ostnů, kterými v případě nebezpečí vydává chrastivý zvuk. Končetiny jsou široké s dlouhými drápy, přizpůsobenými k norování.Živí se převážně rostlinou potravou: ovocnými plody, obilím a kořínky. Občas uloví drobnou kost a sám si vyhledává potřebné minerály, např. vápník pro posílení svých ostnů. Lidem může dikobraz škodit tím, že rád vyhledává pole, zahrady a jiné zemědělské oblasti, kde konzumuje úrodu. Pokud se zvíře cítí v nebezpečí, vystrčí své ostny a vydává rachotivý zvuk. Může začít ostny i vystřelovat. V případě, že nebezpečí trvá, natočí se dikobraz zadní částí těla k nepříteli, což mu umož�%
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama