Něco málo o něm

8. dubna 2007 v 16:46 |  Burunduk
Něco málo anatomie a základních informací a proč má burunduk pět pruhů na zádech
Jméno
Burunduk páskovaný neboli zemní veverka (pro ty co mají rádi latinu Tamias sibiricus)

Velikost
Běžná velikost od špičky nosu po konec ocasu je 21 - 25 cm, přičemž ocas tvoří téměř polovinu celé délky těla.

Jak vypadá
Na vrchní části těla je srst většinou žlutohnědá, na břiše je srst bělavá. Markantním znamením je pět tmavohnědých pruhů na zádech, s tím že jeden pruh jde ve středu zad a dva po každé straně.

Kolik váží
Velký burunduk váží mezi 50 - 120 gramy, záleží v kterém roční období ho vážíte. Před zimou, než upadne do zimního spánku, je těžší, na jaře váží nejméně. V případě, že burunduka máte doma v teplíčku, tak se jeho hmotnost moc nemění.

Zuby
Burunduci mají typický chrup hlodavce - po páru řezáků na spodní a horní čelisti.

Výměna srsti
Burunduk mění srst nejčastěji 2 x ročně a to na jaře, kdy získává letní srst a na podzim, kdy mění srst na zimní. Při výměně srsti na jaře mění srst od čumáku k ocasu, naopak na podzim začíná výměna srsti u ocasu a končí u čumáku.

Kde ho najdete
Ve volné přírodě narazíte na burunduka v pásu mezi Bílím mořem a Beringovým mořem. Najdete ho též ve střední Číně, Mongolsku a na severu Japonska.
Mapa

No a samozřejmě ho najdete v Čechách, ale tam většinou jen ve voliéře :-).

Jak žijí
Burunduk je teritoriální zvíře, které žije v koloniích. Milují jehličnaté a smíšené lesy, kde žijí v jejich spodních patrech a na kraji lesa v křovinách.

Co jí
Bobule, semena, výhonky, houby, ořechy a taky hmyz.

Přehledová tabulka
Hmotnost samce: 90-125 g
Počet mláďat ve vrhu: 3-7 ks
Hmotnost samice: 90-125 g
Počet vrhů v roce: 1-2
Délka života: 6-9 let
Doba kojení: 28-30
Délka březosti: 32-35 dnů
Pohlavní dospělost samce: 9-11 měsíců
Dechová frekvence: 200 f/min
Pohlavní dospělost samice: 9-11 měsíců
Tělesná teplota: 34-39,5 C
Srdeční frekvence: 300-500 f/min
Proč má burunduk pět pruhů Kdysi dávno pořádala zvířata velkou poradu o tom, zda má být stále jen den a nebo noc. Po dlouhé a vášnivé diskusi začal náhle jeden burunduk zpívat: "Svět má být světlý, proto musí být den". Medvěd, který zastával noc začal mručet: "Svět má být temný, proto musí být noc". Mezitím co burunduk zpíval, začalo vycházet slunce a začalo se rozednívat. Zvířata, která upředňostňovala noc začala být na burunduka naštvaná, jelikož si myslela, že přivolal den. Medvěd, který zastával noc se tak na burunduka naštval, že se poněm ohnal tlapou. Burunduk sice stačil utéct dírou, ale i tak mu medvědova tlapa přejela přes záda. No a od té doby má burunduk pět pruhů na zádech.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama